Ergonomiskt tangentbord – en investering för din hälsa

I dagens moderna värld tar teknologin tar över på allt fler områden sitter vi ofta och länge framför en dataskärm, det kan antingen vara på jobbet eller så kan det vara hemma när vi vill koppla av genom att spela spel, surfa eller se på film. Även våra barn och ungdomar sitter ofta vid datorn för läxläsning eller underhållning. Ju mer tid vi spenderar vid datorn desto viktigare är det att vi ser till att vi sitter både bekvämt och ergonomiskt. Därför är ett ergonomiskt tangentbord väldigt viktigt i dagens datoriserade samhälle.

Top 3 ergonomiskt tangentbord

Logitech Ergo K860 Ergonomiskt tangentbord

Gaming tangentbord
 • Trådlöst med upp till 2 års batteritid

 • Ergonomisk krökning på bordet

 • Bra kvalité samt tysta tangenter

Logitech MK850 Trådlöst ergonomiskt tangentbord och mus

 • Bluetooth LE och Unifying

 • Bra ergonomiskt tangentbord

 • Lång batteritid (upp till 3 år)

Logitech MK710 Trådlöst tangentbord och mus

 • Lång batteritid (upp till 3 år)

 • Unifying-stöd

 • Ergonomiskt design

Vikten av att tänka ergonomiskt

Vem vill inte må bra på sin arbetsplats, och känna sig energisk och produktiv? En av de allra viktigaste pusselbitarna är att vår kropp känner sig frisk och stark, och det åstadkommer vi enklast genom att se till att möbler och övrig kontorsutrustning är perfekt anpassade efter våra individuella behov.

Viktigt med en ergonomisk rätt arbetsplats

Sjukskrivningar kostar ett företag massor av pengar, så de flesta arbetsgivare brukar gärna vilja ställa upp med bra utrustning för att hålla sina anställda på topp. Har du ett hemmakontor där du spenderar mycket tid kommer du att märka att du kommer att bli mycket mer effektiv när du kan koncentrera dig ordentligt, vilket är mycket lättare när din kropp har den rätta hållningen och känner sig avslappnad.

Gör både dig själv och dina handleder en tjänst och satsa på ett ergonomiskt tangentbord till din dator.

Det finns även många andra bra produkter som är rekommenderat att använda för en ergonomisk arbetsställning. På Officestore.se kan du köpa många olika och bra ergonomiprodukter. Där kan du också köpa allt kontorsmaterial du behöver till ditt kontor och arbetsplats.

Fördelar med ett ergonomiskt tangentbord

Framför datorn är tangentbordet ett av dina viktigaste arbetsredskap. Det spelar stor roll hur du rör fingrarna, håller handleder, underarmar och axlar under hela dagen. Ett ergonomiskt tangentbord är förbättringen du letar efter.

 • Bättre hållning.

Ett ergonomisk tangentbord behåller händerna, handlederna och underarmarna i en så naturlig position som möjligt. När man sitter framför en dator många timmar om dagen är det oerhört viktigt att man ska befinna sig i en så bekväm och avslappnad position som möjligt.

 • Mindre spänningar.

När du känner dig avslappnad framför datorn kommer du att minska spänningar i såväl handleder och underarmar som i nacke, axlar och rygg – vanliga problemområden när vi inte arbetar i en anatomiskt korrekt ställning.

 • Bättre position för handlederna.

Det kan verka som en bagatell för de som sällan sitter framför datorn, men vi som spenderar många timmar i en kontorsstol vet hur mycket man rör och böjer handlederna under en arbetsdag. När trötthet, spänningar eller värk börjar visa sig, är det oerhört svårt att behålla fokus och koncentration. Ett ergonomiskt tangentbord hjälper oss faktiskt att bli betydligt mer produktiva.

Vad utmärker ett ergonomiskt tangentbord?

Ergonomi betyder i själva verket läran om hur arbetsmiljö och arbetsredskap påverkar människan. Det handlar om att förstå hur vår kropp fungerar för att sedan kunna anpassa våra möbler och arbetsredskap efter våra behov istället för att anpassar kroppen efter hur våra redskap ser ut. 

När det kommer till tangentbord kan de ergonomiska modellerna se lite olika ut, beroende på hur du arbetar och om du t ex använder sifferdelen mycket och vad för slags mus du föredrar att använda. 

Generellt så kan man säga att ergonomiska tangentbord inte brukar vara speciellt breda, det är nämligen bättre att arbetsområdet hålls innanför axlarna. De brukar även vara låga för att inte skapa onödiga spänningar i handlederna, och det finns även de som har ett speciellt handledsstöd. 

Olika typer av ergonomiska tangentbord

Som vi tidigare nämnde kan alltså ergonomiska tangentbord se lite olika ut beroende på hur och vad du arbetar med. Sedan kan de vara böjda, delbara, vinklingsbara, utan sifferdel eller med en löstagbar sifferdel, med sladd eller trådlösa samt kompakta modeller.

Trådlösa tangentbord

En väldigt praktisk variant är de trådlösa tangentborden. De är mycket lätta att ta med dig om du arbetar på olika platser, och dessutom slipper du ha sladdar som lätt hamnar i vägen på skrivbordet.

Tangentbord med sladd

Klassiska tangentbord med sladd är ett bra val om du oftast arbetar från samma plats och därmed inte behöver tänka på att ta med dig din dator när du är på språng. Fördelen med ett tangentbord med sladd är att du vet att det alltid kommer att fungera och att batteriet inte kommer att ta slut helt plötsligt.

Kompakta tangentbord

Fördelen med små, kompakta tangentbord är att de hjälper dig att sitta i en ställning där dina armar hålls i en rak position innanför axlarna. Att arbeta inom ett så litet område som möjligt hjälper dig att minska risken för olika belastningsskador och obekväma spänningar. De är också lätta att ta med sig, och sparar plats på skrivbordet om du har dåligt med utrymme.

Böjda och delade tangentbord

Att använda sig av ett tangentbord där ramen är böjd och hjälper dina handleder att behålla sin naturliga position är ett val som förebygger många spänningar i såväl underarmar som axelpartiet. Vissa modeller har en delad layout som låter fingrarna befinna sig i ett optimalt läge medan du skriver.

Numeriska tangentbord

För dig som sällan använder dig av siffror kan ett kompakt tangentbord utan siffror vara ett bra val, men om du däremot använder sifferdelen ofta kan det vara bra att veta att de kommer i flera olika utföranden. Det finns tangentbord med avtagbara sifferdelar som kan vara ett bra komplement till en klassisk modell.

Smutståliga tangentbord

Bara för att du vill ha ett ergonomiskt tangentbord behöver det inte betyda att du kommer att gå miste om något så praktiskt som att gardera det mot vätska och smuts. Det finns tangentbordsskydd även till dessa, som du enkelt kan torka av med en trasa och sprit vid behov för att alltid ha en fräsch och hygienisk arbetsplats. 

Detta ska du se upp med vid datorn

Att arbeta framför en dator är en väldigt statisk position, och det innebär att det är lätt att råka ut för belastningsskador om vi inte ser till att sitta på rätt sätt. Här kommer några vanliga symtom på arbetsskador som vi rekommenderar att du ser upp med och försöker korrigera så snart som möjligt.

 • Musarm.

Kan även vara karpaltummelsyndrom eller tennisarmbåge. Detta är en av de vanligaste belastningsskadorna som många råkar ut för när man inte har en korrekt arbetsställning framför dator. Den kännetecknas av ömhet, smärta eller stelhet vilket du kan känna antingen i hela eller delar av armen, och till och med i nacken. Även domningar, stickningar och svullnader är allmänna symtom, likaså en känsla av trötthet eller svaghet i armen.

 • Gamnacke.

Den här föga smickrande benämningen beskriver en belastningsskada du kan råka ut för om du inte sitter på ett bra sätt framför skärmen. Symtomen är ofta huvudvärk, yrsel, smärta i nacke, axlar, rygg, armbågar och handleder. Svåra fall kan till och med leda till andningssvårigheter och neurologisk påverkan.

Detta är en skada som kan få svåra konsekvenser om det påverkar diskarna i ryggraden eller nacken, därför ska du vara väldigt uppmärksam på symtomen och korrigera din arbetsställning innan problemet blir mer allvarligt.

 • Värk och/eller spänningar i nacke och axlar.

Det är inte alls ovanligt att man känner sig allmänt spänd i området kring axlar och nacke när man har ett stillasittande arbete. Var noga med att ditt skrivbord är i rätt höjd så att du kan slappna av i axlarna, och att din skärm är i höjd med ditt ansikte så att du inte behöver böja på nacken medan du arbetar.

 • Ont i ryggen.

Många timmars sittande innebär ofta att vi får ont och känner oss stela i ryggen. Det är grundläggande att ha en kontorsstol som hjälper oss att hålla ryggen rak. Långvarig sittande i en felaktig ställning kan bland annat leda till diskbråck, så det är viktigt att ta symtomen på allvar.

Så här ser din ideala arbetsutrustning ut

För att se till att du sitter så bekvämt som möjligt och kan behålla en avslappnad ställning under hela dagen rekommenderar vi att du använder dig av:

 • Ett skrivbord som är tillräckligt stor för att du ska få plats med det viktigaste, och att det är höj- och sänkbart för att anpassa sig till din längd.
 • En bekväm kontorsstol i rätt höjd som hjälper dig att hålla ryggen i en optimal position.
 • Ett ergonomiskt tangentbord för att din nacke, dina axlar, handleder och händer ska kunna jobba många timmar och hålla din produktivitet uppe samtidigt som du undviker belastningsskador. 
 • En ergonomisk mus. Vi rekommenderar också att du håller musen nära tangentbordet och undviker att vinkla handleden.
 • Var noga med att skärmen ligger i din ögonhöjd, och på ungefär en armlängds avstånd. Om skärmen placeras för lågt eller för högt kommer du att anstränga nacke och axlar i onödan.
 • Bra belysning är en annan viktig faktor, så att du inte ska anstränga ögonen och få huvudvärk. Undvik reflexer och motljus.

Tips för att må bra vid skrivbordet

Som du säkert vet vid det här laget är det absolut grundläggande att ha korrekta möbler och utrustning på arbetsplatsen. Utöver detta finns det små knep du kan använda dig av för att undvika stelhet och spänningar, och hålla koncentrationen på topp hela dagen. 

Ta en liten paus minst en gång i timmen där du ställer dig upp och rör på dig lite grand. Idealet är att det finns ett skrivbord på kontoret för att kunna arbeta stående, och på så vis kunna växla mellan att sitta och stå framför datorn.

Stretcha ofta. Lär dig några grundläggande stretchövningar för axlar och nacke som du kan göra emellanåt.

Träna upp muskulaturen. Om du tränar och bygger starka muskler i nacke, axlar och rygg är det troligare att du kommer att få en bra hållning och får lättare att undvika värk och spänningar under arbetsdagen.