Köpa gamingtangentbord? – gedigen guide inför ditt köp!

Om du använder dig av tangentbordet när du spelar, så har du säkert snappat upp nyheten med tangentbord som är speciellt framtagna för gaming. Dessutom är det möjligt att bygga upp gamingtangentbord, så det passar dina behov.

Snyggt gaming tangentbord
Snyggt gamingtangentbord

När du sitter vid datorn flera timmar är det viktigt att din kropp kan agera på ett bekvämt sätt, oavsett ditt syfte med alla timmar framför datorn. När det gäller tangentbordet, så finns det flera aspekter att ta fram. För en gamer brukar det främst vara fingrar, handleder och axlar. Ett tangentbord med speciella funktioner kan vara till en god hjälp som avlastning.

Tangentbord till en stationär dator syns oftast som antingen membran eller mekaniskt tangentbord. Båda har sina olika fördelar, beroende på vad man söker. Den stora skillnaden mellan membran och mekaniskt tangentbord är att membran tangentbord består av en stor platta. Där alla tangenter har samma funktioner gällande motstånd, klickljud och motstånd i botten för att återge känslan av att tangenten har blivit nertryckt.

På de mekaniska tangentborden styrs varje tangent av en enskild brytare, vilket gör att det finns möjlighet till att skilja de olika tangenterna genom att till exempel byta ut till ett annat motstånd eller med tystare klickljud.

Top 3 gamingtangentbord

Logitech G 213 Prodigy Gaming-tangentbord

 • Justerbar RGB-belysning

 • Multimedia-knappar

 • Väldigt prisvärd!

Xtrfy K4 RGB TKL Gaming-tangentbord Svart

 • Kanon brytare och RGB-belysning

 • Tar liten plats på ditt bord

 • Väldigt prisvärd!

Logitech G 513 Mekaniskt tangentbord Carbon Tactile

 • Lightsync teknik

 • Justerbar bakgrundsbelysning

 • Formbart handlovsstöd

Skillnaden mellan olika tangentbrytare

Motståndskraften på en tangent anger hur känslig den är för tryck. Enheten anges i cN och ju högre siffra, desto hårdare måste man trycka för att tangenten ska reagera på kommandot till skärmen. För en gamer är det mer positivt med mjukare motstånd, med andra ord ett lägre värde på cN. Till exempel som på de röda brytare, som både har mjukt motstånd och lågt klickljud. 

Om man väljer ett mekaniskt tangentbord, så finns fler möjligheter för att få fram ett mer personligt tangentbord. Till exempel kan man kan agera snabbare med vissa tangenter och samtidigt skydda tangenter som kan vara i vägen med ett hårdare motstånd. Till exempel så är de blå tangenterna inte så eftertraktade för en gamer, då de har högre motstånd och det är svårt att få respons när den trycks ner två gånger.

Skräddarsy ditt gamingtangentbord

Beroende på hur mycket man vill skräddarsy sitt tangentbord, så finns flera olika att diskutera. Däremot talas det främst om fyra olika tangentbrytare; svarta, röda, blå och bruna. De skiljer sig åt antingen gällande motståndskraften, klickljudet eller om de har ett uttalande motstånd i botten. 

 • Svart: motståndskraften är så hög som 60 cN, så den är inte passande för tangenter som används ofta. Några spelare väljer denna färg på enstaka tangenter som så kallat kan vara i vägen. Om det är för stor risk att man råkar peta till den, så krävs det mer kraft för att den ska reagera och då är det bra med detta höga motstånd.
 • Röda: speciellt utformade för gaming, då motståndet är så lågt som 45 cN. Dessa reagerar med lätta tryck, så man blir inte trött lika snabbt i fingrarna då tangenten används flitigt inom Gaming. Dessa tangenter har vare sig ett högt klickljud eller ett motstånd i botten, så de upplevs som mer smidiga att jobba med.
 • Blå: mer passande för de som skriver mer än spelar, då motståndet är på 50 cN. Dessutom är det svårare att få respons då man trycker två gånger på den, vilket behövs för gamers. Beroende på hur känslig man är, så kan klickljudet på dessa vara störande då ljudet är något högre än på många andra.
 • Brun: väl passande för både de som skriver och spelar mycket. Det finns inget störande klickljud, men ett litet motstånd i botten som ger tecken på att tangenten har blivit nertryckt. 

Andra skillnader mellan membran och mekaniskt tangentbord 

Många inbitna gamers önskar sig ett mekaniskt tangentbord, som de kan designa efter sina egna behov. Merparten ser främst möjligheten med olika tangentbrytare. Men andra tycker även det är skoj att man kan byta ut till gummitangenter eller bara olika färger. Med det senare är det sällan av skälen att få bättre funktioner, utan snarare ur synpunkten att få fram en personlig design på tangentbordet.

Ett mekaniskt tangentbord är avsevärt dyrare än membran tangentbord, bland annat på grund av dessa längre hållbarhet och fler funktioner. På membran tangentbord finns en gummilist under varje tangent och denna gummilist slits ut relativt snabbt, vilket märks då tangenterna blir allt mer sega och deras respons blir allt sämre. 

De mekaniska tangenterna har en hållbarhet på 50-70 miljoner nertryck, medan membran enbart har en hållbarhet på 5-15 miljoner nertryck. Man använder ju inte alla tangenter lika mycket, men när tangenter börjar bli slitna på membran tangentbord krävs att hela kittet byts ut. På de mekaniska varianterna kan du välja att enbart byta ut enskilda tangenter. 

Om man enbart ska ta hänsyn till motståndskraften, hållbarheten och att det är möjligt att byta ut enstaka tangenter istället för hela kittet, så är det inte konstigt att även många författare och programmerare är intresserade av den mekaniska varianten. Å andra sidan är klickljudet ofta mer högljutt än på membran tangentbord, såvida man inte har kostat på sig tangentbrytare med lägre klickljud.

Komplettera ditt gaming tangentbord 

Om du alltid använder ditt tangentbord på liknande sätt, så kan du skräddarsy ditt gamingtangentbord helt efter dina egna behov. Du kan variera dina tangenter med olika motståndskraft och om du vill använda ditt tangentbord ljudlöst eller med det klassiska tangentljudet. 

Tangentbordet kan bli ännu mer personligare om man väljer bakgrundsbelysning, vilket också kan bli extra häftigt när man spelar med andra i samma rum och det är svag belysning i rummet. Denna kan väljas som enfärgad, i zoner med tre olika färger eller full RGB. Den senaste varianten är den med mest möjligheter, då man kan välja enstaka färger på tangenterna.

Om man vill slå till ordentligt, så kan man byta ut tangenter så de har olika utseenden eller i annat material. Om man önskar mer mjuka tangenter, så kan man byta ut dem till de i gummi material. Det finns varianter som kommer i hela paket, men även som enskilda tangenter. Med enskilda tangenter i olika färger, kan man så kallat bygga fram ett eget mönster på sitt tangentbord.

För att underlätta rengöring av gamingtangentbordet kan man använda sig av tryckluft på burk. Denna går även att användas till annan typ av elektronik, till exempel om du behöver öppna upp din dator.

För en del kan det vara en god idé att inhandla ett handledsstöd. För de som tänker investera i ett gamingtangentbord som är speciellt framtaget för gamers, så spelas det troligtvis så mycket att det börjar belasta handlederna. Även om man inte använder sig av handledsstödet när man åker iväg, så kan det underlätta tillräckligt att använda hemma. Dessutom kanske det till och med underlättar spelkvalitén.