Mekaniskt tangentbord eftertraktat av gamers

Mekaniskt tangentbord, vad innebär det? Tangentbord med mekaniska tangentbrytare marknadsförs allt mer som Gaming tangentbord. Anledningen är att mekaniska tangenter kan alterneras på olika sätt och man behöver inte ha samma typ av brytare på hela tangentbordet.

Mekaniskt tangentbord

Ju mer man använder ett tangentbord desto snabbare slits tangenterna ut. Däremot slits inte alla tangenter ut lika snabbt beroende på hur ofta var och en används. För gamers skiljer det åt ännu mer gällande slitage på tangenterna. Med mekaniska tangentbord finns möjligheten att endast byta ut enstaka tangenter istället för hela tangentbordet.

Att kunna byta ut enstaka tangenter har fått upp ögonen för många gamers, som ser möjligheten med att skapa ett unikt tangentbord. Det kan göras unikt genom att välja olika funktioner på tangentbrytarna, men även utseendemässigt för att skapa ett tangentbord med mer personlig design.

Det efterfrågas av många om det är möjligt att skriva snabbare på mekaniska tangentbord. När man har vant sig vid att jobba med denna typ av tangenter, så bör det gå snabbare då det är möjligt med tangentbrytare som gör att man kan trycka ner en tangent mer än en gång direkt efter varandra och att dess motståndskraft är lägre. 

Däremot kanske det krävs att man vänjer sig med denna typ av tangentbord, beroende på vad man är van vid och vilken typ av mekaniska brytare man väljer. Att gamers ser det lockande med tangenter som har mjukare motstånd och att en tangent kan aktiveras mer än en gång på raken, känns logiskt då deras spelande går bättre om de kan vara sannare med sina kommandon.

Våra top-3 mekaniskt tangentbord

Logitech G 915 TKL Mekaniskt tangentbord GL Tactile Svart

 • Trådlöst - Lightspeed o Bluetooth

 • Tenkeyless – Tar lite plats

 • Clean o snygg design

Logitech G 815 Mekaniskt tangentbord GL Clicky

 • Extra låga och mekaniska brytare

 • Snygg belysning - RGB

 • Fräsch design!

Prisvärd - Logitech G Pro Mekaniskt tangentbord från Kjell & Co

 • Tenkeyless - tar lite plats

 • GX Blue Clicky-brytare

 • Avtagbar kabel

Positiva och negativa delar med mekaniskt tangentbord 

De första fyra punkterna tar upp saker, som av många ses som positiva sidor, medan kostnaden och ljudet kan ses som mindre bra saker. Gällande kostnaden, så beror det också på ens tankesätt. Om man betalar för god kvalité och har tillgång till pengarna, så ser man säkert inte detta som en direkt negativ del. Däremot kan det vara negativt, då färre kan investera i den typen av tangentbord.

 • Så länge man undviker att spilla något på tangentbordet och håller det rent, så är dess hållbarheten mycket längre. Mekaniska brytare beräknas hålla för 50-70 miljoner nertryck, medan många andra håller för 5-15 miljoner nertryck.
 • Det är möjligt att byta ut enskilda tangenter, till exempel om man vill byta funktion eller om den börjar bli sliten. 
 • Många anser att mekaniska känns mer stabila och det beror förmodligen på att de väger mer än exempelvis de med membran.
 • Oftast har dessa en liten känsla av ett klick, vilket många anser ge en bättre känsla. 
 • Kostnaden är högre vid val av mekaniska tangentbord, men man betalar för högre kvalitet och ju mer man bygger upp tangentbordet för sina egna behov, desto mer angeläget är det att det ska hålla i flera år.
 • De är ofta mer högljudda, men det kan skilja beroende på vilken brytare man har valt till de mest använda eller alla tangenter.

Många anser det vara väldigt positivt att man kan designa tangentbordet efter sina egna behov, som att välja olika tangentbrytare och olika färger på knapparna. Dessa tillval uppmärksammas främst av gamers, då de exempelvis kan välja röda brytare till de knappar som de ofta använder under sitt spelande.

Olika tangentbrytare på marknaden 

De vanligaste tangentbrytare som finns för olika tangentbord är svart, röd, blå och brun. Skillnaderna på dessa fyra skapar en större förståelse för hur olika egenskaper ett tangentbord kan ha. Oavsett vad man söker kan det vara bra om man får chansen att testa känslan av tangenterna innan man går vidare till beställning.

 • Svarta brytare har så högt motstånd som 60 cN, så det krävs en del kraft för att den ska reagera. Detta kan vara bra för enstaka tangenter, men i längden lär det inte vara bekvämt att ha till alla tangenter.
 • Röda brytare passar väl för gamers, då motståndet endast är på 45 cN och har inte ett högt klickljud. Dessa är så mjuka att man knappt hinner trycka ner den förrän den har reagerat och funkar väl även mer än en gång på raken. Fördelen med lågt klickljud är att folk i närheten inte blir lika lätt störda. 
 • Blå brytares motstånd ligger mellan svart och röd, på 50 cN, och de reagerar inte lika lätt när man trycker mer än en gång. Klickljudet kan också vara en störande del, så dessa är sällan väl passande till gamers eller skribenter eller andra som skriver mycket.
 • Bruna brytare ska passa både gamers och skribenter av olika slag väldigt bra. Då det inte finns ett störande klickljud men med ett litet motstånd som gör att man får en känsla när tangenten har blivit nertryckt.

En vanlig fråga är om det mest är gamers som har glädje av mekaniskt tangentbord. Svaret där är nej och man ska också ha i åtanke att det är inte alla gamers som ser någon glädje med att lägga extra pengar på tangentbord med extra funktioner. 

Alla som använder ett tangentbord många timmar om dagen kan ha mer nytta av ett mekaniskt tangentbord, men vissa behöver längre tid på sig att vänja sig vid de annorlunda tangentbrytarna. Å andra sidan beror det på vilka brytare man väljer och om man väljer samma brytare till hela tangentbordet.

Extra funktioner och inställningar med mekaniskt tangentbord

Mekaniska tangentbord säljs till ett högre pris, på grund av deras långa hållbarhet och att det är möjligt skapa fler funktioner. Vad du kan göra med ditt mekaniska tangentbord beror på vilken modell du väljer och hur mycket extra funktioner du önskar lägga mer tid och pengar på. Nedan följer några exempel på vad som finns tillgängligt på marknaden.

 • Om du känner att du har behov av olika tangentbrytare, så testa gärna de olika typerna innan du bestämmer dig. Kanske har du någon i din närhet som kan hjälpa dig med det och ge dig råd om hur du ska tänka gällande de olika tangenterna.
 • På vissa modeller kan man programmera tangenter på olika sätt, som kan förenkla ens spel eller jobb vid datorn. Istället för att söka upp på skärmen eller trycka ner flera tangenter samtidigt kan man programmera en eller flera tangenter.
 • Anti-ghosting eller Key rollover, som försäkrar en att datorn registrerar kommandot korrekt när man aktiverar flera tangenter samtidigt. Vissa kombinationer funkar bra utan dessa inställningar, andra inte. Det beror på hur du använder dig av tangenterna, men det är oftast gamers som kan ha nytta av dessa inställningar.
 • Det är inte ovanligt att gamers sitter i rum med svag belysning när de ska spela och då kan det vara en häftig detalj med bakgrundsbelysning på tangentbordet. Denna kan väljas som enfärgad, i så kallade zoner om tre färger eller full RGB. Med den senare varianten kan man välja specifika färger till utvalda tangenter, utan något direkt mönster utan helt efter ens behov.
 • Om du har behov av USB-portar i tangentbordet för att till exempel koppla in hörlurar eller annat, så försäkra dig om att du har två lediga USB-portar i datorn då det ofta krävs för denna modell av tangentbord.
 • Några tycker det blir extra häftigt om man byter utseende på vissa tangenter, till exempel för att skapa ett specifikt mönster. Det finns även de som finns i ett mjukare material. Vissa kommer i ett set för hela tangentbordet, medan andra endast är för enstaka tangenter.
 • Ett tillbehör som kan vara bra att ha, oavsett anledning till att man sitter vid tangentbordet en längre tid, är handledsstöd. Må vara att det kan kännas ovant till en början, men när man har vant sig lär man känna snabbt att det avlastar handlederna och det kanske till och med underlättar spelet eller skrivandet.

Rengöringen är viktig för tangentbordets hållbarhet

Kontrollera tangentbordets skick regelbundet. Om det till exempel finns något under tangenterna kan det räcka med att vända upp och ner på tangentbordet, och skaka lite lätt några gånger för att rensa bort smulor eller liknande. Passa då även på att torka av tangenterna med en lätt fuktad trasa, men se upp så det inte droppar ner vatten under tangenterna.

Om du inte får ut alla smuts genom skakningen, så kan tryckluft på burk vara en god hjälp. Spruta lite lätt under tangenterna samtidigt som du tiltar tangentbordet eller mer eller mindre håller det upp och ner, beroende på var smutsen befinner sig.

Isopropanol är ett medel som kan vara effektivt för att få bort envisa fettfläckar, men även här ska du vara varsam och se till att det inte droppar. Innan tangentbordet ska användas ska du vara säker på att det är helt torrt. Vänta hellre lite längre om du är osäker.