Tangentbord till Ipad / surfplatta – hur fungerar det?

Många står i valet och kvalet mellan surfplatta och dator, vilket ska man välja? Faktum är att skillnaden mellan surfplattor och bärbara datorer är inte så stora längre. Det är många människor som väljer att investera i en Ipad eller surfplatta och använda den istället för en bärbar dator. Ett bra tangentbord till ipad eller surfplatta är väldigt smidigt.

Tangentbord ipad
Smidigt med tangentbord till ipad/surfplatta

Orsakerna är många men en bidragande faktor verkar vara att en surfplatta eller IPad är smidigare att ta med sig. En annan orsak är att man kan köpa till ett tangentbord till sin surfplatta eller Ipad och behöver inte använda den inbyggda, vilket gör att den går att använda som en laptop.

Vad ska man välja?

Många gånger står valet mellan surfplatta och dator och faller på tangentbordet. Man tycker att det är betydligt bättre och mer hanterbart med ett ordentligt tangentbord, vilket det också är många gånger. Det är enklare och smidigare att skriva på ett tangentbord istället för de inbyggda tangentborden som finns på Ipad och surfplattor.

Det går ju självklart att skriva på skärmtangentbordet också. Till enklare texter eller någon statusuppdatering fungerar det ypperligt. Men skriver man mycket och skriver långa texter kan det vara väldigt skönt med ett tangentbord, du skriver lättare och du intar en betydligt skönare ställning för kroppen, speciellt om du spenderar mycket tid framför din Ipad eller surfplatta. 

Det går också snabbare, tycker många, att skriva på ett vanligt tangentbord i stället fölr de inbyggda. I dagens samhälle är tid en bristvara och kan man spara in tid på att köpa till ett tangentbord är det många som väljer att göra det.

Idag är det ett val mindre att ta hänsyn till, det finns nämligen mycket bra tangentbord att köpa till både Ipad och surfplattor. Detta gör att de kan användas på samma sätt som en bärbar dator. Många tillverkare satsar idag på surfplattor som kan ersätta den bärbara datorn.

Top 3 smidiga tangentbord till ipad / surfplatta

Linocell Tangentbord för surfplatta

Gaming tangentbord
 • Används till android samt iOS

 • Tunnt och smidigt

 • Trådlöst

Logitech Slim Folio Tangentbordsfodral för iPad Air

Gaming tangentbord
 • Snygg och stilren

 • Tunn med datorkänsla

 • Bra skydd för plattan

Logitech Keys To Go Tangentbord för mobil och surfplatta Svart

 • Smidig och elegant

 • Tysta och spillsäkra tangenter

 • Kompakt tangentbord

 • Lång batteritid

 • Ansluts via bluetooth

Fördelar med tangentbord till Ipad eller surfplatta.

Fördelarna med att använda en Ipad eller surfplatta är att den är liten, den är enkel att ta med sig samt att du kan koppla upp dig där du behöver. Den fungerar med andra ord som en liten laptop. Som sagt kan det vara svårt att skriva längre texter med en Ipad eller surfplatta. Då kan ett tangentbord vara en lösning.

Det finns både tangentbord med sladd och trådlösa tangentbord att köpa till din Ipad eller surfplatta. Det enklaste och bästa att välja, enligt många, är det tangentbord som du kopplar till med hjälp av Bluetooth. Då slipper du sladdar och du kan placera din platta och ditt tangentbord där det passar dig bäst.

Vad finns det för nackdelar med ett tangentbord?

Många som väljer att använda Ipad eller andra surfplattor gör det för att man ofta kan välja storlek på skärmen, den kan vara både liten och nästan lika stor som en dator. En annan anledning till att man väljer surfplatta kan vara att man kan ta bort det inbyggda tangentbordet när man vill använda skärmen till annat till exempel att titta på bilder.

Den som är van vid att använda sin surfplatta med det inbyggda tangentbordet, som fungerar som på en mobiltelefon kan tycka det är krångligt att börja använda ett tangentbord som man kopplar till sin surfplatta. Det finns tangentbord som är lättare att koppla till, de tangentbord som man kopplar via bluetooth. Hur det fungerar berättar vi om längre ner i texten. 

Men det är ofta en vanesak att skriva på ett tangentbord som man kopplar till sin surfplatta elle Ipad. När man väl känner sig bekväm med ett annat tangentbord än det inbyggda brukar man se massor av fördelar med att kunna koppla till det, speciellt om man ska skriva längre texter.

Är ett tangentbord ergonomiskt riktigt

När man sitter framför sin Ipad eller surfplatta är det lätt att få besvär med kroppen, speciellt nacke, armar och skuldror. Att se över sin utrustning är ett bra sätt att förebygga ergonomiska skador som orsakas av användande av Ipad och surfplattor.

Med ett trådlöst tangentbord är du inte bunden till en särskild plats när du jobbar utan kan sitta där det passar dig bäst och där det känns skönast för din kropp. Ett trådlöst tangentbord tar mindre plats och gör att du har mer yta över och kan hålla det mer organiserat på den plats där du sitter och arbetar.

Att få mer plats och arbetsyta innebär också att man kan sträcka ut sin kropp istället för att sitta ihoptryckt i en obekväm ställning, bara för att det saknas plats. Du kan också byta position under dagen vilket underlättar för både axlar, nacke och rygg.

Vad ska jag tänka på när jag köper tangentbord till min surfplatta eller Ipad?

Perfekt lösning på tangentbord till surfplatta.

Det första du bör göra är att undersöka om det finns ett tangentbord som är avsett för din surfplatta eller Ipad, kanske finns det ett tangentbord från samma tillverkare som din surfplatta och Ipad kommer ifrån. Det brukar vara enklast och det bästa att köpa till sin surfplatta eller ipad men det är inte alltid det finns. Alla tillverkare av surfplattor tillverkar inte tangentbord som kan köra till.

Om du inte hittar tangentbord från samma tillverkare som har tillverkat din surfplatta eller Ipad, finns det generella tangentbord att köpa.

Tangentbord med Bluetooth funktion

Oavsett vilket tangentbord du väljer att köpa är det bra att köpa ett tangentbord som stöder Bluetooth. Det brukar vara lätt att ansluta ett sådant tangentbord oberoende av vilken surfplatta du vill använda tangentbordet till.

Ett tangentbord med en funktion att tillsluta utan sladd, som är möjligt med hjälp av bluetooth, till din surfplatta eller IPad är lätt att koppla till. Du slipper sladdar som är i vägen och blir dammiga. Att koppla till tangentbordet via bluetooth betyder att din surfplatta eller Ipad hittar en trådlös koppling till ditt tangentbord och kopplas ihopa på så sätt. Det är ett väldugt enekelt och smidigt sätt att koppla ihop på.

Oberoende tangentbord

Många oberoende tangentbord är universala tangentbord som är tänkta att fungera på många ställen. De oberoende tangentborden brukar vara tillverkade med de engelska alfabetet och kan skapa en del problem för oss som behöver en del andra tecken i tillägg. 

När du köper ett oberoende tangentbord behöver du kontrollera att det finns svenska tecken på det. Annars kan det bli besvärligt att skriva svenska texter då dessa tangentbord saknar bokstäverna ÅÄÖ.

Är ett tangentbord en kostsam investering?

Precis som med många andra produkter man köper så kan ett köp av tangentbord se olika ut prismässigt. Att välja tangentbord till din surfplatta eller Ipad kan vara en dyr historia eller så behöver det inte alls vara det, valet är ditt. 

Det finns mängder av tillverkare och modeller att välja på. Allt beror egentligen på vad du vill ha ut av ditt tangentbord och vilken kvalitet du kräver. När du har kommit fram till vad dina behov och krav är kan det vara bra att sätta ett tak för hur mycket pengar du vill och kan lägga på ditt tangentbord. 

Det man ska ha i åtanke är att det är stor skillnad på olika tangentbord. Det som skiljer dem åt är ofta priset och då även självklart kvaliteten. Ett bra tips kan vara att inte köpa det billigaste man hittar och inte heller det dyraste, ytan kanske lägga sig någonstans i mitten. Då kan du få ett väldigt prisvärt tangentbord.